Ekskursion til Nordic Harvest og Grennessminde
Ekskursioner til forskellige grønne gartnerivirksomheder
Som led i undervisningen om plantevækst og som optakt til ekskursionen til Anneberg Kulturpark var vi på hhv. Nordic Harvest og Grennessminde. De to virksomheder dyrker begge grøntsager og eleverne fik indsigt i, hvordan grøntsager bliver dyrket kommercielt, og hvordan man på et gartneri benytter geografisk, biologisk og kemisk viden til at opnå det bedste resultat.
Nordic Harvest
Nordic Harvest producerer grøntsager i et højhus på 14 etager - helt styret af teknologi, hvor både lys, temperatur, CO₂, vand og næringsstoffer doseres og tilføres automatisk. Princippet er at planterne får tilført alle de nødvendige ingredienser til at vokse sig store og fulde af smag. Derudover arbejder virksomheden med at reducere de miljømæssige konsekvenser ved at drive virksomheden og helhedsindsatsen betyder at Nordic Havest kan kalde sig en grøn iværksættervirksomhed.
Grennessminde
Besøget på Grennessminde i Tåstrup havde fokus på at lære om plantevækst under relativt kontrollerede forhold på et økologisk gartneri. Produktionen varetages i høj grad af udfordrede unge, så virksomheden både er grøn, økologisk og socialt bæredygtig. De skriver selv på deres hjemmeside at Grennessminde er et bo-, arbejds-, og uddannelsessted for mennesker med særlige behov.
Selvom virksomheden er økologisk, så skal der både vandes, lyset skal justeres og der skal gødes gødes så planterne kan gro. Eleverne fik på turen lov til at stille spørgsmål om alt for fotosyntese og næringsstoffer, til produktionsforhold og økonomiske nøgletal.
På Grennessminde er der både cafe, bageri og selvfølgelig mulighed for at købe mange af de grøntsager der produceres på gartneriet.
Billede fra cafeen på Grennessminde. Billedet er fra https://gminde.dk/